Punts crítics de contacte amb gèrmens en centres educatius

Escollir escola o guarderia és una decisió difícil per a molts pares, per aquest motiu molts centres educatius organitzen dies de portes obertes per a mostrar els seus projectes educatius i instal·lacions.

És en aquestes visites, com també en el dia a dia, quan el nivell d’higiene del centre juga un paper importantíssim.  Unes instal·lacions netes i segures transmeten benestar, salut i augmenten la reputació i imatge de l’escola. Punts que poden influenciar la decisió de molts pares a l’hora de triar escola.

Molta gent pensa que els banys són una de les zones més critiques. Però,  i el que no veiem a simple vista? D’acord amb un estudi de la Universitat d’Arizona (Estats Units), un telèfon mòbil té de mitjana 10 vegades més bacteris que la tapa d’un vàter.

Les superfícies que es toquen amb més freqüència són les que tenen major risc de contaminació. A causa d’aquest contacte, els microorganismes presents a les superfícies contaminades s’acumulen i es transfereixen entre els usuaris multiplicant així els contagis.

Els principals punts crítics de contacte inclouen:
• Ordinadors, teclats..
• Joguines compartides.
• Els Interruptors de llum.
• Els Panys de les portes.
• Les baranes.
• Tapes i costats de cadires i taules
• ..

En centres on el nombre d’usuaris és elevat i tenen una baixa implantació de l’hàbit de la higiene de mans, mostren uns nivells alts de transferències de gèrmens entre superfícies i persones. Fet que pot comportar taxes altes de contagis, i com a conseqüència augmenta l’absentisme per malaltia, tant d’alumnes com de mestres.

Per a reduir els nivells d’incidències i augmentar la salubritat dels centres, compartim unes recomanacions bàsiques per a augmentar la seguretat:

 

  • Seguir els protocols (Pla d’higiene) de neteja i desinfecció establerts, per a controlar la incidència d’infeccions.
  • Tot el personal ha de tenir coneixement dels protocols de neteja i desinfecció.
  • Es requereix el compromís de tots els treballadors per a fomentar una consciència i nivells d’higiene correctes per a protegir la salut de les persones.
  • Promoure la higiene de mans entre els educadors i alumnes del centre.
  • És bàsic utilitzar desinfectants homologats pel tractament d’aquestes àrees de forma segura.
  • Utilització de desinfectants hidroalcohòlics per a reduir riscos en moments crítics de contacte: com abans de menjar o després de sortir del bany, entre altres.
Més articles relacionats

Neteja segura. Com prevenir la contaminació creuad... Què és la contaminació creuada. definició? La contaminació creuada és la transferència de bacteris, virus, gèrmens o altres substàncies d'u...
Utilitzar desinfectant per a les mans redueix els ... Un estudi recent demostra que la forma i la tipologia de producte que utilitzem al rentar-nos les mans té un impacte directe a la freqüència amb què e...
La cel·lulosa natural sense blanquejar; l’opció mé... Per què la cel·lulosa natural és l’opció més ecològica i sostenible? Tot i que el color natural de la cel·lulosa és marró, la cel·lulosa se sol bl...
Diferències entre neteja i desinfecció? Erròniament pensem que quan netegem també desinfectem.  Però en canvi els dos processos comporten resultats molt diferents. També considerem que ...