Punts crítics de contacte amb gèrmens en centres educatius

Escollir escola o guarderia és una decisió difícil per a molts pares, per aquest motiu molts centres educatius organitzen dies de portes obertes per a mostrar els seus projectes educatius i instal·lacions.

És en aquestes visites, com també en el dia a dia, quan el nivell d’higiene del centre juga un paper importantíssim.  Unes instal·lacions netes i segures transmeten benestar, salut i augmenten la reputació i imatge de l’escola. Punts que poden influenciar la decisió de molts pares a l’hora de triar escola.

Molta gent pensa que els banys són una de les zones més critiques. Però,  i el que no veiem a simple vista? D’acord amb un estudi de la Universitat d’Arizona (Estats Units), un telèfon mòbil té de mitjana 10 vegades més bacteris que la tapa d’un vàter.

Les superfícies que es toquen amb més freqüència són les que tenen major risc de contaminació. A causa d’aquest contacte, els microorganismes presents a les superfícies contaminades s’acumulen i es transfereixen entre els usuaris multiplicant així els contagis.

Els principals punts crítics de contacte inclouen:
• Ordinadors, teclats..
• Joguines compartides.
• Els Interruptors de llum.
• Els Panys de les portes.
• Les baranes.
• Tapes i costats de cadires i taules
• ..

En centres on el nombre d’usuaris és elevat i tenen una baixa implantació de l’hàbit de la higiene de mans, mostren uns nivells alts de transferències de gèrmens entre superfícies i persones. Fet que pot comportar taxes altes de contagis, i com a conseqüència augmenta l’absentisme per malaltia, tant d’alumnes com de mestres.

Per a reduir els nivells d’incidències i augmentar la salubritat dels centres, compartim unes recomanacions bàsiques per a augmentar la seguretat:

 

  • Seguir els protocols (Pla d’higiene) de neteja i desinfecció establerts, per a controlar la incidència d’infeccions.
  • Tot el personal ha de tenir coneixement dels protocols de neteja i desinfecció.
  • Es requereix el compromís de tots els treballadors per a fomentar una consciència i nivells d’higiene correctes per a protegir la salut de les persones.
  • Promoure la higiene de mans entre els educadors i alumnes del centre.
  • És bàsic utilitzar desinfectants homologats pel tractament d’aquestes àrees de forma segura.
  • Utilització de desinfectants hidroalcohòlics per a reduir riscos en moments crítics de contacte: com abans de menjar o després de sortir del bany, entre altres.
Més articles relacionats

Les principals diferències entre els productes bio... La creixent consciència sobre la rellevància de la higiene, motivada per la crisi sanitària de la covid-19, ha donat lloc, en algunes ocasions, a con...
Pla d’higiene i desinfecció professional Què és el pla d'higiene? El pla d'higiene és un document que recull els processos de neteja i higienització que requereix cada punt i zona de treball...
Com prevenir grips i refredats? Durant els mesos de més fred, és quan part de la població pateix els efectes de malalties víriques com el refredat o la grip. Aquestes malalties ens a...
Diferències entre neteja i desinfecció? Erròniament pensem que quan netegem també desinfectem.  Però en canvi els dos processos comporten resultats molt diferents. També considerem que un ll...